Partnere

Københavns Kommune
Københavns Kommunes Scenekunstudvalg

Fonde
Statens Kunstfond
Bikubenfonden
Realdania
Lokale- og Anlægsfonden
Villum Fonden
A. P. Møller Fonden
Wilhelm Hansen Fonden
Beckett-Fonden
William Demant Fonden
Knud Højgaards Fond
Aage & Johanne Louis-Hansens Fond
Sonning-Fonden

Teatre
Det Kongelige Teater
Aarhus Teater
Teater Momentum
Teater Nordkraft

Internationale teatre
Nationaltheatret
Dramaten
Staatsschauspil Dresden

Kunstinstitutioner
Kunsthal Aarhus
Overgaden – Institut for Samtidskunst

Festivaler
Copenhagen Opera Festival
Festspillene i Bergen
CINARS Network
Aarhus Festuge

Virksomheder
Montana

Sort/Hvid

Slut dig til flokken på vej til teatertruget. Her feder vi dig op, masserer din krop, sætter sød musik i dine tillidsfulde ører.

Og så: en kugle for panden eller en stråle fra halsen, konventionelt, selvfølgelig, eller fuldt halal. Vi drypper af, vi hænger til modning, vi skærer op, vi pakker nidkært ind. Før sidste salgsdato dyppes produktet i tjære og rulles i fjer, inden det nedsænkes i kogende olie.

Fra en grå suppe rejser sig et levende kadaver: en krop sat sammen af fremmede lemmer, klovene af ged, vingerne af fordærvet fjerkræ, hornene, der vokser fra kreaturets pandebrask. Flex dine seks tentakler, stræk dine krogede ben, se gennem dine nye, otte funklende øjne.

Sort/Hvid er en scene i en gammel slagtehal i Kødbyen i København. Her forvandler kunst, musik og krop virkeligheden. Kom og bliv en del af mutationen.

Profil

Sort/Hvid er et frirum for utopiske drømme og dystopiske mareridt. Sort/Hvid er et politisk teater med en apolitisk indstilling, Sort/Hvid er moralsk ved at give scene til det moralsk anløbne. Sort/Hvid er et mellemværende: mellem positioner, kunstarter, genrer og fagligheder; mellem kunstnere, publikum, mennesker og monstre.

Sort/Hvid er dansk teaters avantgardescene. Sort/Hvid skaber scenekunst, der udforsker samtidens eksistentielle tabuer og politiske fantasier på tværs af genrer og kunstarter. I samarbejde med kunstnere, musikere, performere og billedkunstnere fra det frie felt og teatre, festivaler og kunstinstitutioner i Danmark og udlandet skaber vi værker, der graver de beskidte sider af samtidsmennesket frem og undersøger det eksistentielle trash og den sanseløse skønhed, vi bærer rundt på.

Under scenograf og instruktør Nathalie Mellbyes kunstneriske ledelse udvikler Sort/Hvid tværkunstneriske hybrider i et mangearmet repertoire baseret på eksistentiel nødvendighed og æstetisk radikalitet, performativ sanselighed og visuel ekspressivitet. Programmet spænder fra totalinstallationer til korte, slagkraftige formater.

I 2021 blev Sort/Hvid udvalgt af Statens Kunstfond som scene for musikdramatik, dette blev forlænget i 2024 frem til 2029. I den periode vil Sort/Hvids repertoire have et særligt fokus på projekter i krydsfeltet mellem musik og teater i nye hybrider. Læs mere.

Sort/Hvid har til huse i en nyrenoveret slagtehal i Kødbyen på Vesterbro i København. Her får vi besøg af ca. 6.000-10.000 gæster årligt. Publikum spænder aldersmæssigt bredt, og ca. 27% af vores publikum i Kødbyen er under 25 år.

Teatret blev grundlagt i 1972 under navnet CaféTeatret. Christian Lollike overtog teaterledelsen i 2011. I 2014 skiftede CaféTeatret navn til Sort/Hvid. Blot et halvt år senere brændte det historiske teater i Skindergade ned. I foråret 2017 åbnede vi vores nye teater i Staldgade i Kødbyen på Vesterbro med støtte fra Københavns Kommune, private fonde og næsten 400 følgere, der støttede vores crowdfundingkampagne. Her har Sort/Hvid til huse i dag, hvor scenograf og instruktør Nathalie Mellbye siden 2023 har været kunstnerisk direktør.

Fremtidens musikteater

VISION

Sort/Hvid vil skabe musikdramatik, der konfronterer sin samtid.

Vi vil ikke lade os begrænse af konventioner, men forene en mangfoldighed af kunstnere fra forskellige discipliner om at skabe fremtidens musikdramatik: Vi vil skabe nye udtryk, danne nye genrer og opløse dem igen. Vi er en scene, hvor publikum kan opleve alt fra aktivistisk opera til politisk pop; fra dødsmetallisk dukketeater til kakofonisk kammermusik.

Vi drømmer om projekter, der er sanseligt medrivende og nytænkende, både performativt og visuelt. Hvor musik, krop, rum og koncept sparker til klassiske narrativer og fastfrosne formater.

Som centrum for musikdramatik vil Sort/Hvid producere ambitiøse forestillinger og sideløbende facilitere eksperimenter, residencies, workshops og vidensdeling. Vi vil skabe et fagligt udviklende mødested for dem, der vil være med til at tage musikdramatikken nye veje, både musikalsk og scenisk. Og vi vil samarbejde med aktører på tværs af musik og scenekunst i hele landet og internationalt – kunstnere, orkestre, ensembler, festivaler, organisationer og netværk.

Sort/Hvids musikteater er klassisk og rytmisk. Landsdækkende og internationalt. Nytænkende og gammelklogt. Aktivistisk og apatisk. Radikalt og ramasjang. Frygtløst og rædselsvækkende. Kompromisløst og kompromitterende. (Sort og hvidt). Læs mere

Organisation

Sort/Hvid er et lille storbyteater og dermed del af en ordning, hvor staten og kommunen yder et samlet årligt bidrag til den daglige drift af en række teatre.

Sort/Hvid har herudover en indtjening på billetsalg til forestillinger og andre kunstneriske projekter. Fra private og offentlige fonde modtager teatret projektstøtte til specifikke kunstneriske projekter.

Ledelse

Nathalie Mellbye
Kunstnerisk direktør

Nathalie Mellbye
Kunstnerisk direktør

Scenograf Nathalie Mellbye har inden for de sidste år markeret sig som iscenesætter med sit særegne installatoriske og immersive udtryk, der er både poetisk, visuelt og bidende brutalt. I 2023 tiltrådte hun som kunstnerisk direktør for Sort/Hvid.

Mellbye kommer fra en stilling som huskunstner på Aarhus Teater, hvor hun bl.a. har skabt vanvids-fetish-ægteskabsdramaet Traum med bl.a. Holstebro Dansekompagni og musikkollektivet SOLEN ER SEXET. En forestillingen, som hun modtog en Reumert for Årets instruktør ved Reumert 2024. Nathalie Mellbye kendes også for den rå musikalske version af A Clockwork Orange (2022), for hvilken hun blev nomineret til en Reumert som årets instruktør og for den performative koncertforestilling Frankly my dear I don’t give a damn (2022). Nathalie Mellbye har skabt scenografi og kostumer til en lang række forestillinger på teatre fra Det Kongelige Teater til Oslos Nye Teater. Hun har også udviklet scenografier til flere af Sort/Hvids forestillinger: den Reumert-nominerede JEG HØRER STEMMER og de Reumert-vindende UNGEWERTHERSLIDELSER og EN FORTÆLLING OM BLINDHED. Hun er blevet belønnet for sit arbejde med forestillingen Symposion af Statens Kunstfonds legatudvalg og hendes arbejde er udvalgt af Bikubenfonden til deres Artistic Practice-program.

Mellbye er født i Norge, hvor hun også stadig skaber kunstneriske projekter. Bl.a. var hun scenograf og kostumedesigner på forestillingen Jonas (2020), hvor det norske punkband Honningbarna medvirkede på Kilden Teater. Mellbye er medstifter af det tværæstetiske kunstnerkollektiv LOGEN med bl.a. instruktør Anja Behrens og skuespiller Patrick Baurichter, som åbner Mellbyes første sæson på Sort/Hvid med forestillingen GILGAMESH.

Karoline Michelsen
Administrativ chef

Karoline Michelsen har arbejdet med formeksperimenterende scenekunst gennem mange år. Hun har stor erfaring som både producent, økonomiansvarlig, fundraiser, personaleleder og strategisk sparringspartner. Hun kommer fra en stilling som administrator hos APPLAUS, hvorfra hun også har indgående kendskab til publikumsudviklingsstrategier. Tidligere har hun været administrativ leder og producent for teaterkompagniet Fix+Foxy (2017-2022). Herfra har hun foruden erfaring med at drive og udvikle et teater også stor erfaring med internationale samarbejder. Michelsen har også arbejdet som producent og projektleder for en række uafhængige scenekunstaktører som teatret Mærkværk, gruppen Cheer Extreme og kunstnerkollektivet Vontrapp samt CPH Opera Festival. Hun har været med til at producere scenekunstformater i mange forskellige afskygninger og i samarbejde med scener på tværs af Danmark og udenlands.

Bestyrelse

Nadia Kløvedal Reich
Bestyrelsesleder
Medindehaver og udviklingsdirektør / SPEKTA, Tidligere fiktionschef / DR.

Martin Lyngbo
Vicebestyrelsesleder
Instruktør, Tidligere direktør / Mungo Park

Lise Bach Hansen
Bestyrelsesmedlem
Head of programming Talks & Literature / Det Kongelige Bibliotek 

Christine Ulrich Andersen
Bestyrelsesmedlem
Partner / Neugebauer Clan Advokatfirma

Christian Have
Bestyrelsesmedlem
Debattør, Forfatter, Indehaver / HAVE Kommunikation og PR