Profil

Sort/Hvid er et af Københavns mest toneangivende teatre. Sort/Hvid skaber kunst, der undersøger aktuelle samfundsmæssige og politiske emner på tværs af genre og form. I samarbejde med kunstnere, performere, forskere, teatre, festivaler og kunstinstitutioner i Danmark og i udlandet konfronterer vi aktuelle problemstillinger i den offentlige debat i forsøget på at udvide den offentlige bevidsthed. Under instruktør og dramatiker Christian Lollikes kunstneriske ledelse høster Sort/Hvid anerkendelse og opmærksomhed i ind- og udland. Det gælder både blandt publikum og i den offentlige debat.

I 2020 blev Sort/Hvid udvalgt af Statens Kunstfond som scene for musikdramatisk udvikling fra 2021 til 2024. I den periode vil Sort/Hvid være centrum for musikalske værker på tværs af form og genrer.  Læs mere.

Vi producerer politisk kunst i en nyrenoveret slagtehal i Kødbyen på Vesterbro og i samarbejde med en lang række aktører; fra det frie felt til de etablerede kunstinstitutioner. Gennem samarbejder med Aarhus Teater, Det Kongelige Teater og Teater Momentum får Sort/Hvid en større gennemslagskraft end vores størrelse tillader. Det gælder fx vores udgave af Holberg-klassikeren ERASMUS MONTANUS og zombiegyseren LIVING DEAD med Aarhus Teater og vores krigs- og flygtningeballetter med Den Kongelige Ballet, I FØLING og UROPA. Med festivaler udforsker vi andre udtryk, som vi gjorde med opera i vores opsætning af Mozarts DON JUAN i en liderlig natklubsversion under CPH Opera Festival. I samarbejde med Overgaden og Kunsthal Aarhus inddrager vi samtidskunsten i vores virke for at udvide teatrets rum. Det har vi tidligere gjort med mindesmærket WE ARE NOT REAL, udstillingen MARTYRMUSEUM og den satirepolitiske performancebevægelse DUKKEPARTIET.

Vores værker forsøger altid at udfordre politiske dagsordener, og med stærkt omdiskuterede forestillinger som racekrigen BLACK MADONNA med Madame Nielsen og Anders Breivik-undersøgelsen MANIFEST 2083 har Sort/Hvid vist, at teater kan brede sig fra kultursektionen til den bredere offentlige debat.

Sort/Hvid har i Kødbyen besøg af ca. 7.000 – 9.000 gæster årligt, mens det samlede publikum til forestillinger på scener rundt i Danmark og udlandet udgør ca. 15.000-20.000 årligt. Publikum spænder aldersmæssigt bredt, og ca. 40% af vores publikum i Kødbyen er under 30 år.

Teatret blev grundlagt i 1972 under navnet CaféTeatret. Christian Lollike overtog teaterledelsen i 2011. I 2014 skiftede CaféTeatret navn til Sort/Hvid. Blot et halvt år senere brændte det historiske teater i Skindergade ned. I foråret 2017 åbnede vi vores nye teater i Staldgade i Kødbyen på Vesterbro med støtte fra Københavns Kommune, private fonde og næsten 400 private følgere, der backede vores crowdfundingkampagne. Her har Sort/Hvid til huse i dag.

Sort/Hvid

Vi er ikke bange for asylkrise, klimakrise, finanskrise. Ikke for Taliban eller Putin, polernes nedsmeltning, hjernernes nedsmeltning, velfærdsstatens nedsmeltning. Vi er ikke bange for at være dumme, elitære, mandschauvinistiske, feministiske, postfaktuelle, intellektuelle, uaktuelle.

Vi frygter ikke at være i lommen på nogen eller ingen. At være de sidste mennesker før jorden går under eller at feste, som var vi på Titanic.

Vi er ikke bange for stå alene. Vi er ikke bange for at være alene. Ikke bange for at være sorte eller hvide. Vi er ikke bange for at være bange.

Sort/Hvid er en scene. For kunst og politik. Vi har til huse i en tidligere slagtehal i Kødbyen. Kom ind og se os. Hvis du ikke er bange.

Fremtidens musikteater

VISION

Sort/Hvid vil skabe musikdramatik, der konfronterer sin samtid.

Vi vil ikke lade os begrænse af konventioner, men forene en mangfoldighed af kunstnere fra forskellige discipliner om at skabe fremtidens musikdramatik: Vi vil skabe nye udtryk, danne nye genrer og opløse dem igen. Vi er en scene, hvor publikum kan opleve alt fra aktivistisk opera til politisk pop; fra dødsmetallisk dukketeater til kakofonisk kammermusik.

Vi drømmer om projekter, der er sanseligt medrivende og nytænkende, både performativt og visuelt. Hvor musik, krop, rum og koncept sparker til klassiske narrativer og fastfrosne formater.

Som centrum for musikdramatik vil Sort/Hvid producere ambitiøse forestillinger og sideløbende facilitere eksperimenter, residencies, workshops og vidensdeling. Vi vil skabe et fagligt udviklende mødested for dem, der vil være med til at tage musikdramatikken nye veje, både musikalsk og scenisk. Og vi vil samarbejde med aktører på tværs af musik og scenekunst i hele landet og internationalt – kunstnere, orkestre, ensembler, festivaler, organisationer og netværk.

Sort/Hvids musikteater er klassisk og rytmisk. Landsdækkende og internationalt. Nytænkende og gammelklogt. Aktivistisk og apatisk. Radikalt og ramasjang. Frygtløst og rædselsvækkende. Kompromisløst og kompromitterende. (Sort og hvidt). Læs mere

Organisation

Sort/Hvid er et lille storbyteater og dermed del af en ordning, hvor staten og kommunen yder et samlet årligt bidrag til den daglige drift af en række teatre.

Sort/Hvid har herudover en indtjening på billetsalg til forestillinger og andre kunstneriske projekter. Fra private og offentlige fonde modtager teatret projektstøtte til specifikke kunstneriske projekter.

Ledelse

Nathalie Mellbye
Kunstnerisk direktør pr. 1. september 2023

Scenograf Nathalie Mellbye er indenfor de sidste år debuteret som iscenesætter med sit særegne installatoriske og immersive udtryk, der er både poetisk, visuelt og bidende brutalt. Nu tiltræder hun som ny kunstnerisk direktør for det toneangivende musikdramatiske teater Sort/Hvid i den københavnske kødby. Siden 2020 har hun været hus-kunstner på Aarhus Teater, hvor hun bl.a. har skabt en rå musikalsk version af A Clockwork Orange (2022), for hvilken hun blev nomineret til en Reumert som årets instruktør. Mellbye kendes også for den performative koncertforestilling Frankly my dear I don’t give a damn (2022) og vanvids-fetish-ægteskabsdramaet Traum med bl.a. Holstebro Dansekompagni og musik-kollektivet SOLEN ER SEXET. Senest har hun skabt koncept og scenografi til site-specific partybus-monologen Til de lyse morgener med bl.a. DJ og musiker Nanna-Karina Schleimann. Mellbye er født i Norge, hvor hun også stadig skaber kunstneriske projekter. Bl.a. var hun scenograf og kostumedesigner på forestillingen Jonas, hvor det norske Punkband Honningbarna medvirkede (2020) på Kilden Teater. Derudover er Mellbye medstifter af det tværæstetiske kunstnerkollektiv LOGEN, hvis andre medlemmer tæller bl.a. lydkunstner og komponist SØS Gunver Ryberg.

Mette Bryndum
Administrativ chef

Mette tiltrådte som administrativ chef på Sort/Hvid i august 2018. Hun kommer fra en stilling som producent på Operaen, Det Kongelige Teater (2014-2018) og har tidligere arbejdet med strategi, forretningsudvikling og projektledelse hos bl.a. Tryg Forsikring, DFDS A/S og Maersk Tankers, A.P. Møller-Mærsk. Mette er uddannet cand.merc. i International Business Studies fra Copenhagen Business School.

Mette har mere end 10 års erfaring med at producere teater i det frie felt og har bl.a. været med til at starte HAUTscene.dk. hvor hun sad som bestyrelsesformand frem til 2018. Derudover har hun produceret forestillinger til bl.a. Teater Får302.

Mette er vicebestyrelsesleder for Den Jyske Opera.

Bestyrelse

Nadia Kløvedal Reich
Bestyrelsesleder
Medindehaver og udviklingsdirektør / SPEKTA, Tidligere fiktionschef / DR.

Martin Lyngbo
Visebestyrelsesleder, bestyrelsesmedlem
Instruktør, Tidligere direktør / Mungo Park

Lise Bach Hansen
Bestyrelsesmedlem
Head of programming Talks & Literature / Det Kongelige Bibliotek 

Christine Ulrich Andersen
Bestyrelsesmedlem
Partner / Neugebauer Clan Advokatfirma

Christian Have
Bestyrelsesmedlem
Debattør, Forfatter, Indehaver / HAVE Kommunikation og PR

Partnere

Københavns Kommune
Københavns Kommunes Scenekunstudvalg

Fonde
Statens Kunstfond
Bikubenfonden
Realdania
Lokale- og Anlægsfonden
Villum Fonden
A. P. Møller Fonden
Wilhelm Hansen Fonden
Beckett-Fonden
William Demant Fonden
Knud Højgaards Fond
Aage & Johanne Louis-Hansens Fond
Sonning-Fonden

Teatre
Det Kongelige Teater
Aarhus Teater
Teater Momentum
Teater Nordkraft

Internationale teatre
Nationaltheatret
Dramaten
Staatsschauspil Dresden

Kunstinstitutioner
Kunsthal Aarhus
Overgaden – Institut for Samtidskunst

Festivaler
Copenhagen Opera Festival
Festspillene i Bergen
CINARS Network
Aarhus Festuge

Virksomheder
Montana