“Jeg syntes ikke, det var fedt at være somalier”

24.02.2017 | Nyheder

Bashir Billow Khalid er aktuel som den ene hovedrolleindehaver i forestillingen I AM ALSO SOMALIA, der har premiere i Pakhus 11 i morgen. Han er født i Danmark af somaliske forældre og har tidligere haft svært ved at acceptere sine somaliske rødder. Nu opfordrer Bashir Billow andre unge dansk-somaliere til at bære deres baggrund med stolthed.

INTERVIEW

Bashir Billow er vant til at stå på en scene. Oftest har det dog været som musiker. ”Musik er min første kærlighed, men jeg synes, performance i en bred forstand er virkelig sjovt”. Bashir Billow er opvokset i Vollsmose, som han forlod efter gymnasiet til fordel for et ophold på en musikhøjskole. Nu bor han i København, hvor han bruger det meste af sin tid på musikken. ”Jeg har haft mit eget band, som jeg har spillet med, og lige nu har jeg gang i et duo-projekt, som ikke er helt offentligt endnu”. I øjeblikket er musikken dog sat på hold, mens Bashir Billow øver i Pakhus 11 sammen med resten af holdet bag forestillingen I AM ALSO SOMALIA.

 

Intet forhold til The National Theatre of Somalia

”Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg intet forhold til The National Theatre of Somalia, før jeg blev en del af forestillingen”, fortæller Bashir Billow. Nationalteatret i Mogadishu var et fantastisk kulturelt centrum i Somalias hovedstad, før borgerkrigen brød ud, og teatret er også omdrejningspunktet i I AM ALSO SOMALIA. Men selv om Bashir Billow godt kendte til de somaliske revyer, de såkaldte riwaayads, så havde han intet kendskab til nationalteatret i forvejen. ”Jeg har jo nok hørt om det fra mine forældre, men jeg har aldrig vidst, at det var ét sted. Men teatertraditionen kendte jeg godt fra de VHS-bånd, jeg har set derhjemme igennem hele min barndom”.

 

Vær stolt af, hvor du kommer fra

Bashir Billow har tidligere arbejdet sammen med instruktøren bag forestillingen, Ditte Maria Bjerg, så for ham lå det lige for at sige ja til at være med i I AM ALSO SOMALIA. Men Bashir Billow gør det ikke bare for at prøve noget nyt – han brænder for forestillingen, og det er der særligt to årsager til. ”I AM ALSO SOMALIA fortæller en anden historie om Somalia end den, medierne fortæller. Somalia er overalt i medierne lige nu, det er noget med opholdstilladelser og pirater, og det er altid negativt”. Bashir Billow håber, at de unge dansk-somaliere vil lytte til den alternative, positive fortælling om Somalia og begynde at bære deres baggrund med større stolthed. ”Jeg syntes tidligere ikke, det var så fedt at være somalier, og jeg tror, rigtig mange unge kan nikke genkendende til det. Så for mig er det rigtig vigtigt at give noget stolthed til dansk-somaliske unge”. Og her spiller den ældre generation også en vigtig rolle. ”Der er en kløft mellem den unge generation og vores forældres generation, og min fornemmelse er, at kun få historier bliver viderefortalt til de unge. Vi skal kræve at få historierne fortalt. Der er en værdi i at kende sit bagland”.

 

Afrikansk tid

Alle skuespillerne i I AM ALSO SOMALIA har somalisk baggrund, og for Bashir Billow har det været sjovt at opleve de små sammenstød mellem den danske og afrikanske kultur. ”Somalieres tidsfornemmelse er bare anderledes. Afrikansk tid er noget andet end dansk tid. Hvis vi fx har aftalt, at nu øver vi, så vil vores stjerne Maryam Mursal gerne lige ha’ fem minutters pause”, siger Bashir Billow med et smil. For ham har det været særligt sjovt at opleve, fordi han kender begge kulturer. ”Jeg kender jo den afrikanske tidsforståelse fra min mor og har også selv de gener, så det har været sjovt at forsøge at danne bro mellem de to kulturer”.

 

Vigtigt at opsøge de gode historier

Spørger man Bashir Billow, skal publikum skal tage ind og se I AM ALSO SOMALIA, fordi det er en vild forestilling. Men mest af alt skal de gøre det for at høre andre historier om Somalia end dem, medierne flyder over med. ”Vi somaliere er portrætteret så negativt, og derfor er det også vigtigt, at man opsøger de gode historier”.

 

Foto: Rumle Skafte