Kunstprojekt udfordrer Pegida-bevægelsen i Dresden

13.10.2015 | Nyheder

Kunstprojektet THE PROVOCATEUR besøgte Dresden i september for at udfordre befolkningens holdninger til og følelser for Pegida. Den 19. oktober er årsdagen for den antiislamitiske organisations ugentlige march, der finder sted hver mandag i Dresden i Tyskland, og som siden har bredt sig til blandt andet Danmark.

Fra den 24.-26. september udspillede værket THE PROVOCATEUR sig i en paranoid atmosfære på pladsen ved Altmarkt Galerie, det centrale shoppingcenter i Dresden. Fra sin plads i det fire meter høje bur angreb de to provokatører befolkningen i Dresden for med deres tavshed at støtte Pegidas vækst. Værket er en co-produktion mellem Sort/Hvid og en række europæiske teatre og festivaller, heriblandt Staatsschauspiel Dresden, der i samarbejde med Christian Lollike og to tyske skuespillere fra ensemblet gjorde værket klar til at udfordre Dresdens befolkning.

”Merkel nach Sibirien – Putin nach Berlin”
Igennem snart et år har mere end 8000 Pegida-tilhængere mødtes hver mandag kl. 18.30 foran den verdenskendte Semperopera i Dresden. Efter at de forskellige talere har fortalt om den stigende islamisering, de uduelige politikere og den løgnagtige presse, marcherer den store folkemængde rundt i Dresdens gader imens de bl.a. råber ”Merkel nach Sibirien – Putin nach Berlin” og ”wir wollen kein Asyltheilnehmern”. Det har de gjort siden 19. oktober 2014. De kalder sig ”bekymrede borgere” og har skabt bevægelsen Pegida – Patriotiske Europæere mod Islamisering af Vesten.

Det var udgangspunktet for THE PROVOCATEUR, der i Dresden tog fat på adskillige af Pegidas slogans og diskuterede deres betydning, hvilket resulterede i en halshugning af en halvanden meter høj Angela Merkel-dukke. Værkets to provokatører spurgte videre de forbipasserende, om de skulle samle en gruppe og brænde flere asylcentre ned. Over 100 mennesker var tilskuere og en større diskussion af borgernes apati tog sin begyndelse.

Voksende bevægelse skaber apati og paranoia
Pegida er støt voksende i Tyskland, men også andre steder i Europa, heriblandt Danmark. I Dresden har bevægelsen planer om at forvandle sig til et reelt politisk parti, der i første omgang vil søge indflydelse i delstaten Sachsen i det tidligere DDR. Men ambitionerne er større og bevægelsens stifter Lutz Bachmann har bebudet, at han ikke standser kampen før Tyskland igen er blevet for tyskere – for ”wir sind das volk” som et andet af bevægelsens faste slogans lyder – et misbrug af sloganet som borgerne i det tidligere DDR råbte i gaderne imod regimet i 1989.

THE PROVOCATEUR formåede at ruske op i Dresdens befolkning og udfordre byens tilsyneladende apatiske indstilling. Værket tiltrak store mængder af mange forskellige dele af befolkningen, der konstant stod samlet foran installationen, stemte for eller imod halshugningen af Merkel og skreg med på de nynazistiske slogans.

Pegidas massive tilstedeværelse i Dresden har ført til store frustrationer i store dele af den brede befolkning i den tyske by, hvor både journalister, kunstnere og intellektuelle er frustrerede over at Pegida ikke bliver mødt med protester og der er opstået en slags lokal paranoia, hvor alle ser hinanden an; er du for eller imod Pegida?

Læs mere om THE PROVOCATEUR her, hvor du også kan se video og billeder fra Dresden. Læs mere om Pegida-bevægelsen i Dresden på Facebook her.

THE PROVOCATEUR er et koncept skabt og iscenesat af Christian Lollike. Værket har modtaget støtte fra Bikubenfonden og er en co-produktion mellem Festspillene i Bergen, Dramaten&, Aarhus Festuge, Staatsschausspiel Dresden og Sort/Hvid.